Премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на областните кризисни щабове Поредна

...
 Премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на областните кризисни щабове Поредна
Коментари Харесай

Поредна безсънна нощ в Северозапада заради пороите – има ли опасност и къде

 Премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на регионалните спешни щабове

Поредна безсънна нощ прекараха хората в Северозападна България заради поройните дъждове и заплахата от преливане на реки. Водната буря обхвана още обитаеми места. Областните шефове на Монтана и Враца обявиха подготвеност да изтеглят жителите на врачанското село Хайредин и град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лечево, и ниските елементи на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин, Монтанско. Тази сутрин главен комисар Александър Джартов, шеф на Групово дело " Пожарна безопасност и отбрана на популацията ", разгласи пред NOVA, че ситуацията към този миг е относително спокойна, няма директна опасност и въпреки всичко се следи, като има опция за реакция във всеки миг.

„ Ситуацията с язовир „ Огоста ” е естествена. Продължават да се изпускат количествата, които са планувани от сътрудниците от „ Напоителни системи ”, които са оператор на оборудването. До късно нощес равнището на язовира беше на 4 метра до преливане през преливника,което ни накара да заключим, че няма да има такова ”, уточни Джартов.

По думите му сега равнищата на реките в района са в устойчиво положение. „ Интензитетът на преваляванията понижа ”, подчерта той. И добави: „ Наблюдават се равнищата и на река Огоста, и на река Скъд. Късно в събота беше оповестено бедствено състояние от регионалния шеф на Монтана, с цел да не се допусне да бъде заплашен човешки живот. Извършва се отводняване на къщи в град Дунавци до Видин ”.

Главен комисар Джартов акцентира, че към момента няма заплаха за хората в Хайредин, където беше оповестено отчасти бедствено състояние. Кметът на селото Тодор Алексиев заяви, че е имало подготвеност за евакуация на хората, само че те са се завърнали по къщите си, където са прекарали нощта.

Има залят път между Крива бара и Хайредин, само че има обходно трасе. Река Скът качи в събота вечерта равнището си до 390 сантиметра, само че в неделя е спаднала до 280 сантиметра, което значи, че е под сериозните стойности.

В село Портитовци хората описаха, че все още няма заплаха за къщите в обитаемото място от нарасналото равнище на река Огоста. „ Имаше една къща в края на селото, кметът сътвори организация да бъде предпазена с чували пясък и баластра. Спрямо събота равнището на реката е леко спаднало ”, уточни един от локалните поданици.

Той съобщи, че село Владимирово, което е по поречието на реката е залято.

Във врачанското село Лиляче продължава отводняването на къщи.

„ Заедно с екипи на пожарната успяхме да отводним към 35-40 къщи. С доброволци успяхме да изградим насипи по поречието на реката. Земеделски производители също помогнаха. Благодарим на всички ”, съобщи кметът на селото Вероника Ценова.

Междувременно стана ясно, че заради влошената метеорологична конюнктура в Северозападна България премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на регионалните спешни щабове във Враца - в 13:00 ч. и в Монтана - 15:30 ч. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Вчера социалният министър Иванка Шалапатова посети Берковица и село Лиляче, които пострадаха от проливните дъждове. Тя се обърна към хората с думите „ Вие не сте сами, единствено дайте знак, че имате потребност от помощ и ние сме до вас “.

Правителството съобщи, че ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията семейства. В цялостна готовност по отношение на ситуацията са министър председателят, отрасловите министерства, регионалните шефове и локалните управляващи.

Призори в последния почивен ден у нас в някои източни региони облаците ще се раздират, до момента в който на запад още веднъж ще има затихващи превалявания. До ранния следобяд обаче в западната половина дъждовете ще спрат, а няколко часа по-късно и облаците ще намалеят. Дневни температури – сред 22 и 27-28 градуса.

По планините на Югозапад и в областите на изток, където температурите ще са малко по-високи, ще има условия за следобедни, краткотрайни, местни гръмотевични валежи с по-резки пориви напразно и риск от градушка. Облаците ще се оформят първо в централните и източните елементи на Дунавската низина, малко по-късно по северното крайбрежие и по здрач по южното и в крайния Югоизток.

Сходна обстановка се обрисува и в понеделник – още веднъж в хода на денонощието над Западна и Централна България ще е слънчево, а повече облаци с капацитет за превалявания с гръмотевици и градушка ще има в източните региони. Вторник и сряда зоните, където могат да се чакат някакви местни и краткотрайни превалявания, ще стават все по-ограничени на изток.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР